donderdag 13 oktober 2016, door Herco Terweij

Disclaim de disclaimer

'Sorry, maar alles wat op deze site staat kan onjuist zijn en daarom ongeloofwaardig.'

Na een lang traject van content verzamelen, controleren, dubbelchecken en bronnen nakijken komt dan eindelijk je artikel, nieuwsitem of productomschrijving op de site. En dan blijkt er onderaan de site van je bron een link naar ‘disclaimer’ te staan. In het Nederlands betekent dat 'ontkenning'.In je disclaimer staat dus dat alle teksten eigenlijk niet geloofwaardig zijn en niet als waar kunnen worden beschouwd. 

Hoe betrouwbaar ben je eigenlijk als website? Waarom is iedereen zo bang voor de online informatieverschaffing en alle fouten die daarmee gepaard kunnen gaan? Het is alsof je een offerte ontvangt waarin onderaan de aanbieding staat: "De bedragen kunnen onjuist zijn en dus niet accuraat... Zoek maar een ander...!".

Juridisch vangnet?

"Maar is een disclaimer dan niet een juridisch vangnet om claims en schadevergoedingen tegen te houden?". Nee, een disclaimer is namelijk pas geldig wanneer vooraf onderling is afgesproken dat beide partijen akkoord gaan met deze disclaimer.

Verantwoordelijkheid?

"We kunnen op geen enkele manier verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud van artikelen, meningen of beweringen". Wat? In de grote mensenwereld ben je altijd verantwoordelijk voor wat je zegt of doet, maar zodra het ergens gepubliceerd staat nemen we hier afstand van? Dit heeft alles te maken met de angst voor aansprakelijkheid en de eventuele financiële gevolgen hiervan. Echter is deze aansprakelijkheid niet te verwerpen met een disclaimer.

Dus weg met die 'disclaimer'. Dus waarom niet wat positiever? Maak een proclaimer! Een goed voorbeeld van een proclaimer vind je hier (uiteraard...)!